Чечельницький вісник
 

Обережно: кишкова інфекція та харчові отруєння

Дата: 26.06.2020 13:28
Кількість переглядів: 165

Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники найчастіше потрапляють з зіпсованими та неякісними харчовими продуктами та через брудні руки.

Як інформує Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ: у Вінницькій області за 2019 рік на гострі кишкові інфекції, до яких відносять і харчові отруєння (за виключенням ботулізму та отруєння грибами), захворіли 5 067 людей. Випадки масових гострих кишкових інфекцій за 2019 рік фіксувались 11 раз.

За 6 місяців 2020 року жодного спалаху кишкової інфекції на території Вінницької області не зареєстровано, це насамперед пов’язано з введеними на території області та України карантинними заходами, обмеженням роботи об’єктів громадського харчування, учбових та виховних закладів.

ПРИЧИНИ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ.

Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є:

  • елементарне недотримання правил особистої гігієни;
  • недотримання технології приготування страв;
  • недотримання умов та термінів зберігання сировини та готових страв;
  • вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

ЯК УНИКНУТИ КИШКОВОЇ ІНФЕКЦІЇ, КУПУЮЧИ ГОТОВУ ЇЖУ.

Не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;

Не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту;

У магазині кладіть готові страви до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так вони якнайдовше залишатимуться охолодженими;

Не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години. Ні в якому разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка;

Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

ПРОФІЛАКТИКА КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙБАЗОВІ ПРАВИЛА

Щоби уникнути гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь простих правил.

Особиста гігієна - понад усе. Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

Чистота на кухні.

  • мийте та тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуйтеся індивідуальним посудом;
  • не допускайте комах та тварин до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.

Готування.

  • для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо);
  • окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • добре проварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • використовуйте  харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • не давайте маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.

Зберігання продуктів.

  • дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 години);
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).

Чиста вода.

  • використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;
  • вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду;
  • не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.

Своєчасна медична допомога.

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звертатись до лікаря. Самолікування може призвести до значних ускладнень.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування